Ekonomi

Hatay ve Antalyalı balıkçılar yeni av sezonuna umutla başlıyor

KAHRAMANMARAŞ merkezli deprem nedeniyle zor günler geçiren Hataylı balıkçılar, Akdeniz’de yarın başlayacak av sezonundan umutlu. Hatay Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Celal Bilen, av sezonu hazırlıklarının tamamlandığını belirterek, balıkçılarımızın ‘Bismillah’ diyerek denize açılacaklarını söyledi. Antalyalı balıkçılar, sezon hazırlıklarını tamamladıklarını belirterek, istilacı balık türlerinin hem balık popülasyonuna hem de ağlarına zarar vermesinden endişe duyduklarını dile getirdi.

Hatay’ın İskenderun ilçesinde, Kahramanmaraş merkezli depremden zarar gören balıkçı barınağında onarım çalışmalarının ardından balıkçılar, bir yandan depremin izlerini silmeye çalışırken, diğer yandan da yeni sezon hazırlıklarına başladı. Hasar gören teknelerini tamir eden balıkçılar, yırtılan balık ağlarını da ilmek ilmek örerek onardı. Balıkçı barınağında günlerce süren hummalı hazırlıkların ardından tüm eksiklerini gideren balıkçılar, yarın sabah sezon başlayınca ‘Vira bismillah’ diyerek denize açılacak.

‘BEREKETLİ BİR SEZON DİLİYORUZ’

Hatay Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Celal Bilen, afetten balıkçıların da zarar gördüğünü söyledi. Devletin balıkçılara destek sağladığını kaydeden Bilen, “Depremde Balıkçı Barınağı’nın çökmesi ve yaşananlar nedeniyle balıkçılarımız pek iyi vakit geçiremedi. Artık yeni balıkçılık sezonu başlıyor. Bu dönemden umutluyuz. Balıkçılarımız ağlarını onarıyor, son hazırlıklarını yapıyor. Yakıtlarını alacaklar. Bu nedenle ‘Vira bismillah’ diyerek denize gidecekler. Balıkçılarımıza bereketli bir sezon diliyoruz” dedi.

Bilen, balıkçıların İskenderun Körfezi’nde avlanma limitinin 13 kulaçtan 10 kulaç’a düşürülmesini de talep ettiğini kaydetti.

‘BALIK POPÜLASYONU AZALDI’

2023 yılı av yasağı, 1 Eylül itibarıyla Akdeniz dışındaki tüm denizlerde kaldırıldı. Avlanacak balıkçılar, Akdeniz’de avlanma yasağının kalkacağı 15 Eylül öncesinde hazırlıklarını tamamlamak üzere. Balıkçılar kıyıya çektikleri teknelerin son bakımlarını yaparken, bazı balıkçılar da ağlarını onarıyor. Ağların denizle buluşacağı tarih öncesi dönemden hiçbir beklentileri olmadığını belirten balıkçılar, özellikle istilacı balık türlerinden üzüntü duyuyor. Kızıldeniz’den gelip Akdeniz’e yerleşen balon ve aslan balıklarının hem balık popülasyonuna hem de balıkçıların ağlarına zarar vermesi nedeniyle balıkçıların av sezonundan beklentileri düşük.

Yeni Liman Su İşleri Kooperatifi Başkanı Cemal Talas, artan maliyetler ve nüfusun az olması nedeniyle bunu düşündüklerini belirterek, “Pek umudum yok” dedi. Akdeniz’deki balık popülasyonu önemli ölçüde azaldı. Körfez’de aslında avlanmak yasaktır. Büyük balıkçılarımız hazırlıklarını yapıyor. Körfez dışında avlanacaklar. Beklediklerini bulacaklarını sanmıyorum. “Maliyetlerden dolayı denize açılmadan önce iki kez düşünüyorlar” dedi.

İstilacı balık türlerinin deniz yaşamına zarar verdiğini ve dolayısıyla popülasyonun azaldığını belirten Talas, “Kirpi balığının çoğalması deniz ekosistemini bozdu. Bazı tedbirlerin alındığını ancak bunların yeterli olmadığını söyledi.

‘MARBUN’U AVLAMAYI PLANLIYORUZ’

Mersin’den gelerek Antalya Balıkçı Barınağı’nda son hazırlıklarını tamamlayan Orhan Mavi, “Denize ağ atıp Antalya’da balık tutmaya gitmeyi planlıyoruz.” Barbunya yakalamak için bekliyoruz. Hazırlıklarımız bitti. Teknemiz büyük olduğundan aslan ve kirpi balığı avlamanızda herhangi bir sakınca yoktur. Avlanırken de yakalıyoruz. “Onu tekrar denize bırakıyoruz” dedi.

Balıkçı Mehmet Sezgin Saman da teknesinin bakımını yaparak av sezonuna hazırlanıyor. Her dönemin bir öncekine daha çok benzediğini belirten Saman, şunları söyledi: Kaçak avcılık çok fazla yapılıyor. Verilen cezalar ve kontroller de düşüktür. Bu durum balık popülasyonunun azalmasına neden olur. Akdeniz’de çok fazla yerli balık bulunmuyor. Her zaman göçmen balıklar vardır. Nüfus her geçen gün azalıyor. “İstilacı türlerin de büyük etkisi var” dedi.

bergamahaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu