Ankara’da “Ahmet Say’a Saygı Gecesi”… Fazıl Say: Babam Bu Vatan İçin, Aydınlanma İçin En Büyük Gayreti Gösterdi”
HABER: GÜLARA SUBAŞI / KAMERA: HAREKET LADİN DEĞER
Dünyaca ünlü piyano virtüözü Fazıl Saybabası Ahmet Saydoğum günü için ayarlandı” Ahmet Say‘Saygı Gecesi’ dün gece Ankara ‘de düzenlendi. Fazıl Say ve Serenad Bağcan’ın konser verdiği program Ankaralılardan büyük ilgi gördü. Fazıl Say, “Babam gerçekten bu ülke için, aydınlanma için en büyük gayreti gösterdi. Çocukluğumda babamın günde 15 saat çalıştığı günler vardı. Edebiyat öğretmeni olarak Nazım Hikmet’e verdiği sözü tuttuğunu düşünüyorum. bir devrimci.”
Geçen yıl vefat eden babası dünyaca ünlü piyano virtüözü Fazıl Say, müzik yazarıdır. Ahmet Say 88. yaş gününe özel bir anma gecesi düzenledi. ” Ahmet Say “Saygı Gecesi” adı altında düzenlenen etkinlik, dün akşam Ankara MEB Şura Salonu’nda gerçekleştirildi. Ücretsiz olarak gerçekleştirilen etkinlik büyük bir kalabalığın katılımıyla gerçekleştirildi.
Etkinlikte yönetmenliğini Taner Alp’in yaptığı, Levent Üzümcü’nün seslendirdiği Ahmet Say belgeseli ilk kez izleyiciyle buluştu. Konuşmacılar şair Ahmet Telli ve yazar Fahri Özdemir, Yekta Kopan’ın sunumuyla sahnede Ahmet Say’ı anlattı. Yazar Aydın Çubukçu’nun video mesajı izlendi.
AHMET TELLİ: “BİZE YAŞANACAK HAYAT UFKUSUNU SUNDU”
Şair Ahmet Telli şunları söyledi:
“Onunla baş başa vakit geçirip anılar biriktirmek çok güzel bir şey. Ama anılar sadece birlikte geçirilen anlardan ibaret değil. Yaratılan kültürle, yaratıcıyla anıldığında sıcak anılar da oluşuyor. Ahmet’le tanıştım. 47 yıl önce Say. Bu süreçte dostluğumuza güvenerek Ahmet Say’a birkaç anı biriktirdim. Bir dakika söz istiyorum. Ahmet Say’ın hayatı yaşadığı zamanla sınırlı değil. Bize yaşanacak hayatların ufkunu sundu. Ahmet Say’da sanat anlayışının siyasette ve günlük hayatta da uygulandığını görüyoruz.Bu yönüyle liberallere göre mahallenin uyumsuz, inatçı, yaramaz çocuğu.Evet hep öyle bir çocuk olarak kaldı. Onun hayatı.”
AYDIN ÇUBUKÇU: “DEVRİMCİYİZ”
Yazar Aydın Çubukçu şu mesajı aktardı:
“O bir devrimciydi. Onun en değerli eseri bana her zaman ‘Müzik Ansiklopedisi’ gibi görünmüştür. Çünkü ansiklopedi, aydınlanmacıların insanlığa armağan ettiği bir sembol ve değerli bir eserdir. Çok önemli düşünürler ve yazarlar tarafından yazılmıştır. Diderot dahil ve bu çalışmanın en önemli amacı bilgiyi işlevsel hale getirmektir.”
FAHRİ ÖZDEMİR: “SENİ ÇOK ÖZLEDİK. UMARIM AHMET KARDEŞİN DEĞERİNİ DAHA FAZLA BİLİYORUZ”
Yazar Fahri Özdemir şu ifadeleri kullandı:
“Çok özel bir insandı. Aydın Çubukçu’nun dediği gibi onu çok özlüyoruz. Son dönemde özellikle son 4-5 yıldır çok sık birlikteydik. Onu kaybettiğimde sol yanım çok tökezledi. Şöyle düşünen kişi: Korktuklarımızı kaybettiğimizde daha da yalnızlaşırız. Artık bu yalnızlık bize “Elbette bunun da bir sorumluluğu var; eserleri, eserleri size ulaşmak için. Umarım Ahmet Ağabey’in kıymetini daha çok anlarız. Onun hatırası önünde saygıyla eğiliyorum.”
Konuşmacıların ardından Kopan, Ahmet Say’ın oğlu piyanist ve besteci Fazıl Say’ı sahneye davet etti. Fazıl Say, babasına sahnede “Kara Toprak” ve “Babam Ahmet Say” bestelerini seslendirdi.
FAZİL Dİ: “BABAM BU ÜLKE İÇİN, AYDINLANMA İÇİN EN BÜYÜK ÇABAYI VERDİ”
Bestelerini seslendirdikten sonra konuşan Say, şunları söyledi:
“17.30-18.00 gibi buraya geldim ve konserin başlamasına saatler kala salonun dışı tamamen insanlarla doluydu. Bu hepimizi duygulandırdı. Gerçekten bizden size büyük bir alkış. Şimdi şunu söylemek istiyorum. Daha önce hiç anlatmadığım bir şekilde çalacağımız 5-6 şarkı hakkında.Bugün Türkiye’nin en popüler ve ünlü şarkılarından bazıları Ahmet Say’ın evinden kulağınıza geldi, bazıları ise çok yeni şarkılar.Nazım Hikmet ile başlıyoruz. Nazım Orotoryo’yu 20’li yaşlarımdayken bestelemiştim. Bir gençlik şaheseri yaratılmıştı. Ve babamınki. Gururla takip ettiği Nazım Oratoryosu’nun tüm gösterilerine gelirdi. Gurur duyduğu bir şeydi. Babam Bu ülke için, aydınlanma için en büyük gayretim… Çocukluğumda babamın günde 15 saat çalıştığı günler vardı. Öğretmen olarak, edebiyatta ve bir devrimci olarak “Nazım Hikmet’e verdiği sözü tuttuğunu düşünüyorum.”
Programın devamında sahneye gelen Serenad Bağcan, gecenin seçkin müziklerini Fazıl Say’ın piyanosu eşliğinde seslendirdi. İkili, ilk olarak Nazım Hikmet’in “Ülkem” şarkısını seslendirdi. Ardından Fazıl Say’ın yeni çıkacak albümü “Dünya Anne”den “Aklımla Sohbet Ettim/Ömer Hayyam”, “Dört Mevsim/Cemal Süreya”, “Düşerim/Metin Altıok” ve “Sorma Dön/Gülten Akın” modülleri sahnelendi. . Bağcan ve Say geceyi ‘İnsan İnsan’ bölümüyle tamamladı.
Etkinliğe İşçi Partisi Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca ve İşçi Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan da katıldı. Çok sayıda akademisyen, bilim insanı, aydın ve sanatçının katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikte salonu dolduran kalabalık, boş koltuk kalmayınca etkinliği merdivenlere oturarak izledi. Program sonunda Fazıl Say ve Serenad Bağcan’ı izleyenler alkışladı.